Stichting ZSL nieuwsbrief januari 2018 Stichting ZSL
Dutch Wavemakers in Hong Kong
DEZE KEER
Sneak preview Dutch Wavemakers in Hong Kong
Krantenartikel: Zo bouwt ZSL aan een community van waterambassadeurs
Sportimpuls projecten Middelburg en Vlissingen
Waterlab tijdens Nationale Waterdag in het Watersnoodmuseum
Dauwendaele in beweging
Proef de Zee scholenprogramma
Sneak preview Dutch Wavemakers in Hong Kong

Onze Dutch Wavemakers zijn momenteel in Hong Kong tijdens de Volvo Ocean Race. Daar maken zij veel golven op het gebied van Plastic Soup en schone oceanen met kinderen van verschillende nationaliteiten. De Dutch Wavemakers bezochten universiteiten, de Ocean Summit, gaven een Pressure Cooker en deden experimenten met kinderen tijdens de living waterlabs. Later meer! 

 

     
Krantenartikel: Zo bouwt ZSL aan een community van waterambassadeurs

Dinsdag 30 januari stond ZSL met het project Dutch Wavemakers in de Ondernemer. In dit artikel lees je alles over het doel van de Dutch Wavemakers en daarnaast wat de Dutch Wavemakers deden in Kaapstad en momenteel doen in Hong Kong. 

Klik hier voor het hele artikel. 

     
Sportimpuls projecten Middelburg en Vlissingen

ZSL is nauw betrokken bij twee Sportimpulsprojecten die op dit moment lopen in Middelburg en Vlissingen, ‘Plezier en Vertier in Dauwendaele en Nieuw Middelburg’ en ‘Vlissingen aan en in het water’. Deze projecten hebben als doel om de sportdeelname van jeugd in zgn. lage inkomensbuurten te verhogen.

In Middelburg maken kinderen van 8 tot 14 jaar kennis met de schaats- en skeelersport, waar schaats- en skeelervereniging De Poel samen met de schaats- en skeelerclub SKA verantwoordelijk voor zijn. Zij bieden onder schooltijd drie schaats- en skeelerlessen aan voor de bovenbouw van drie basisscholen en de onderbouw van één voortgezet onderwijs school. In Vlissingen maken de kinderen kennis met de zwemsport, waar Bewegingsplein Westduin samen met Van Dixhoornbrigade en zwem- en poloclub DZK verantwoordelijk voor zijn. Zij organiseren een zweminstuif voor alle Archipelscholen voor het basisonderwijs, waar ook ongediplomeerde leerlingen aan deel (kunnen) nemen. 

Het doel van de projecten is dat de kinderen tegen een gereduceerd tarief kunnen deelnemen aan verenigingsactiviteiten om uiteindelijk lid te worden van de sportvereniging. Dit draagt bij aan zowel de fysieke- als sociale ontwikkeling van de kinderen.

Via de scholen worden de ouders ook geïnformeerd over de financiële mogelijkheden, die het Jeugdsportfonds Zeeland biedt voor minder draagkrachtige ouders. Ook de extra tegemoetkoming van de gemeente Vlissingen als bijdrage in de kosten om kinderen van deze ouders te leren zwemmen wordt daarbij niet vergeten. 

Inmiddels hebben de projecten het eerste jaar achter de rug en is gebleken dat beide projecten succesvol verlopen! Een mooi initiatief!

 

     
Waterlab tijdens Nationale Waterdag in het Watersnoodmuseum

Op 1 februari 2018 organiseren de gemeente Schouwen-Duiveland en het Watersnoodmuseum de 65-jarige Nationale Herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Tevens wordt de 4e Caisson geopend. In deze laatste caisson staat de toekomst van de zuidwestelijke Delta centraal. Deze expositie is geheel vernieuwd en geopend op 1 februari 2013. Touchscreen-tafels, grote schermen en een serious game laten u ontdekken hoe innovatieve projecten op het gebied van veiligheid, leven en werken en de natuur elkaar beïnvloeden en versterken.

De Dutch Wavemakers organiseren op 2 februari tijdens de Nationale Waterdag een Mobile Waterlab bij het Watersnood museum voor ca. 500 kinderen uit het primair onderwijs. Topsportster Daphne van der Vaart en watermanagement student Wyona Boers gaan met de kinderen op een laagdrempelige manier in gesprek over waterveiligheid. Met kleine stapjes maken zij de kinderen bewust dat schoon, voldoende en veilig water niet vanzelfsprekend is. 

     
Dauwendaele in beweging

Ieder heeft zijn eigen reden om de start op maandag 26 februari bij te wonen. Iedereen is op zijn eigen manier bezig om een goed leven te leiden. Danwel met sport en beweging, danwel met gezonde voeding, maar hoe? Daar helpen wij u graag mee. Stichting ZSL bouwt bruggen tussen ondernemingen en verbindt bestaande organisaties. Middelburg Beweegt leidt wekelijkse wandelgroepen op ieder niveau. Nu ook in Dauwendaele! Start aan de Buitenruststraat 20, naast het pand van Fit4Free.

Tijdens de Kick-off op maandag 26 februari zijn ook allerlei organisaties als Zorgstroom, Lets Walcheren, Fit4Free aanwezig die u kunnen helpen bij eenzaamheid, zoeken naar sociale contacten, wat sport en beweging kan doen met Alzheimer en cursussen aanbieden als valpreventie. Ga in gesprek met de Gemeente Middelburg of kom in contact met de Wijkvereniging om te weten wat er in uw wijk gebeurt en welke activiteiten er al zijn! 

De wijk Dauwendaele heeft het voorrecht de pilotwijk van De Vitale Revolutie te zijn. De Vitale Revolutie helpt in het maken van de juiste keuzes, gebaseerd op de ‘bluezones’, een bewezen en prachtige gedachte over hoe mensen het meest gelukkig en gezond oud worden. Altijd al willen weten hoe uw lichaam ervoor staat? Maak dan gebruik van de GRATIS Fitcheck, uitgevoerd door specialisten van Fit4Free op 26 februari tussen 14:00 uur en 16:30 uur.

Klik hier voor meer informatie.
 

     
Proef de Zee scholenprogramma

Het programma “PROEF DE ZEE” is ontwikkeld voor het basisonderwijs. Centraal in het lespakket staat het thema water. De lessen zijn ontworpen vanuit het coöperatief leren, zelf ontdekken met een maximale koppeling naar waterbewustzijn en de avontuurlijke praktijk van de watersport.

Inmiddels staat les 5 van Proef de Zee online. In deze lesmodule staat het thema Plastic Soup, schone oceanen centraal, waar ook onze Dutch Wavemakers mee bezig zijn in Hong Kong tijdens de Volvo Ocean Race. Kijk snel de video van les 5 en ga aan de slag met je klas! Opgeven voor het scholenprogramma kan nog steeds door hier te klikken en je aan te melden!

Voor een filmpje die onze Dutch Wavemakers in Hong Kong hebben gemaakt over Plastic Soup klik je hier. Meer filmpjes vind je op de Facebook pagina van de Dutch Wavemakers. Ook Dutch Wavemakers Fay en Mae zijn in Hong Kong om de strijd aan te gaan tegen al het plastic, hun nieuwsartikel lees je hier

     
Facebook Instagram Youtube Twitter LinkedIn Social
Stichting Zeeland Sport & Leisure
Stichting ZSL
Badhuisstraat 82
4381 LV Vlissingen