Nieuws

Waterlanders: De waterput in Jordaniƫ raakt leger en leger

nTitle

Gepubliceerd op 8 maart 2019 | Terug naar het overzicht

Jeannette den Boer en Stefan Coppers reizen voor de videoserie Waterlanders de wereld over om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt. Deze week Jordanië: het land dat in afstevent op een enorm watertekort, maar dat zelf nog niet echt door lijkt te hebben. 

,,Politieke spanningen kun je uitonderhandelen, maar als het water op is? Dan is het écht op”, vertelt Jeroen Sennef, voormalig medewerker van de Nederlandse ambassade in Jordanie. Hij maakt zich, net als vele anderen, zorgen over de toekomst van het watergebruik in zijn land, waar hij nog steeds woont er werkt. Want is er straks nog wel genoeg? Hij vreest van niet. 

De laatste aquifer (een watervoerende laag in de ondergrond) dreigt namelijk op te raken, en door de droge, keiharde grond wordt hij ook niet aangevuld. Al het water dat valt stroomt rechtstreeks terug de zee in. En dat zorgt voor grote tekorten. En die aquifer? Die kan 2030 wel eens helemaal leeg zijn. 

Bijscholing van de inwoners, de plaatselijke waterschappen en autoriteiten moet de bewustwording over het watergebruik in Jordanië vergroten. Jeannette den Boer en Stefan Coppers gaan voor de videoserie Waterlanders op zoek naar hoe het met deze bewustwording is gesteld. Hoe denken de inwoners zelf over hun water? En maken ze zich wel een zorgen over de toekomst?

Bekijk alle afleveringen hier.