Davy Scheffers wint DAM-X voor eigen publiek op Brouwersdam

nTitle

Gepubliceerd op 16 oktober 2018 | Terug naar het overzicht

Davy Scheffers won zondag de EK-wedstrijd op het Grevelingenmeer. Tijdens het evenement DAM-X versloeg de Zierikzeeënaar onder meer door de nummers twee en vier van de wereld.

,,Soms heb je wel eens van die dagdromen. Van die momenten waarop je bijvoorbeeld jezelf een grote wedstrijd bij de Brouwersdam ziet winnen. Op mijn thuisbasis, waar ik het surfen vijftien jaar geleden geleerd heb. Soms worden die flashes werkelijkheid.”

Zierikzeeënaar Davy Scheffers was zondag in de zevende hemel. Uitgerekend tijdens DAM-X, het internationale evenement op het Grevelingenmeer, drukte hij zijn neus weer aan het venster. Hij won de laatste ‘stop’ van 2018 op de European Freestyle Pro Tour. Nota bene door in de halve finale en de eindstrijd de nummers twee en vier van de wereldranglijst te verslaan. ,,De laatste twee à drie jaar heb ik niet de resultaten behaald die ik eigenlijk wel verdiend had, op basis van wat ik er allemaal voor deed”, zei de 26-jarigerwindsurfer. ,,Maar je leert van verliezen. En dit weekend kwam het gelukkig wel allemaal goed. I am back!”

Scheffers is al zo’n negen jaar internationaal actief. Sinds hij met de grote jongens het gevecht op het water aangaat, heeft hij altijd tot de top 16 van de wereld behoord. In 2012, nog als broekie, beleefde hij zijn hoogtepunt. Hij werd Europees kampioen.

,,Volgend jaar wil ik daar weer vol voor gaan”, vertelde Scheffers. DAM-X was in 2018 zijn enige wedstrijd op de Europese tour. Dat was vanwege een tekort aan financiële middelen. ,,Al die buitenlandse wedstrijden… Het bedrag loopt aardig op. Volgend jaar wil ik wel weer alle ‘stops’ langs. Ik hoop daarvoor nog wat partners te vinden, die iets voor mij kunnen betekenen en voor wie ik vervolgens ook wat terug kan doen.”

Dat Scheffers nog sterk is in zijn sport, liet hij bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam zien. Bij windkracht 4, dat aan de lage kant is voor freestyle windsurfers, toverde hij uit zijn plank trucs met namen als ‘air funnel-funnel’, ‘burner 360’ en ‘spock culo’. ,,Bij de geringe wind was nog best lastig”, vertelde de winnaar. ,,Je moest de vlagen leren lezen. Je moest op het juiste moment proberen te reageren.”

Energie

Dat lukte Scheffers in zijn vijf heats heel aardig. Tegen de Fransman Adrien Bosson redde hij het ternauwernood; de Zierikzeese surfer won de tweestrijd met slechts 0,27 punten verschil. In de finale verschalkte hij de Belgische oud-wereldkampioen Steven van Broeckhoven. Eén van zijn laatste geslaagde sprongen maakte hij dicht bij de oever, dicht bij de vele toeschouwers. ,,Die energie van het publiek heb ik soms gewoon nodig.”

Scheffers won zo de zogenoemde ‘single elimination’. Normaal volgt daar nog een ‘double elimination’ op, maar bij DAM-X kwam het daar niet meer van. De wind was volledig gaan liggen. Dat was in het voordeel van de Zierikzeeënaar. De uitslag van de ‘single elimination’ werd namelijk ook de einduitslag. ,,Het was weer eens ‘Zeeland boven’ hier”, zei Scheffers, die daarmee ook verwees naar de winst van Maaike Huvermann bij de vrouwen. De Ridderkerkse surfster heeft al jarenlang Zeil- en Surfcentrum als thuisbasis.

Beloning

De Europese titel ging naar Tonky Frans (35) uit Bonaire. Davy Scheffers gunde hem die van harte. ,,Toen ik hier voor het eerst op de Brouwersdam kwam, nu al zo’n vijftien jaar geleden, sprong hij er al uit voor mij. Hij was daar ook aan het trainen en hij hielp mij gelijk. Sinds ik internationaal ben gaan surfen, zijn wij collega’s van elkaar. We trekken graag met elkaar op. En bij hem zie je: als je maar lang genoeg hard ervoor werkt, komt die beloning een keer. Dit was namelijk zijn eerste Europese titel. Ik had ’m al vroeg, hij moest er lang op wachten.”

Bron: PZC
Foto: Marieke Mandemaker