Finn Kribbe jaagt zijn dromen na

nTitle

Gepubliceerd op 13 juli 2018 | Terug naar het overzicht

Het was op een zonnige Koninginnedag in 2008 dat Finn Kribbe voor het eerst in aanraking kwam met de zeilsport. Wijlen Joep de Klerk nam de jonge Goesenaar mee aan boord voor een rondje over de Goese Veste. ,,We doen nog een extra rondje’’, besloot De Klerk toen hij hoorde dat Kribbes vader in de Daniel den Hoed-kliniek verbleef.

Het was het begin van een mooie relatie, waarbij de ervaren schipper de jonge Kribbe onder zijn vleugels nam. ,,Joep heeft het talent en het enthousiasme direct bij Finn herkend’’, vertelde moeder Renate de Leeuw. Kribbe kreeg het zeilvirus snel te pakken en tot op de dag van vandaag heeft dat hem niet meer los gelaten. ,,In al die jaren kan ik me maar één keer herinneren dat hij geen zin had om te zeilen, maar toen stond er ook geen zuchtje wind.’’

In 2013 kreeg Kribbe zijn eerste eigen bootje. ,,Een vlooienbootje’’, herinnerde hij zich. Hij ging er in 2014 de regionale Delta Combi-wedstrijdjes mee varen. Daar werd hij in zijn debuutjaar direct tweede in de C-klasse. Een jaar later maakte hij de overstap naar de A-klasse, waar hij ook als tweede in het klassement eindigde. Zijn carrière raakte in een stroomversnelling en Kribbe ging in 2016 zijn geluk beproeven bij een landelijk team van Han Beverwijk, om datzelfde jaar nog zijn internationale debuut te maken op het Gardameer in Italië. Dit jaar maakte Kribbe de overstap naar de Laser 4.7, waarmee hij een verdienstelijke zevende plaats van Nederland behaalde.

Het bracht hem deze week in Gdynia, waar hij momenteel met 438 zeilers uit 44 verschillende landen actief is op het wereldkampioenschap tot 18 jaar. ,,Geen idee wat ik hier van mag verwachten, maar het wordt in ieder geval een hele gave ervaring’’, blikte hij enthousiast vooruit. ,,Mijn doel is om in het eindklassement bij de beste vijftig procent te eindigen.’’

,,Mijn gewin is vooral dat Finn niet hele dagen op een elektronisch apparaat bezig is, maar juist de elementen van de natuur aan het bedwingen is. Dat maakt me wel trots’’, glunderde zijn moeder. ,,Het enige nadeel is dat ik wel bijna alle feestjes moet missen, omdat ik in het weekend altijd op het water zit. Sport gaat bij mij nu eenmaal voor. Het is school en zeilen, daarnaast blijft er weinig tijd over’’, concludeerde de gymnasiumscholier van het Ostrea Lyceum zelf.

Watersportprovincie

Het bedwingen van water en wind is wat de sport zo aantrekkelijk maakt voor Kribbe. ,,Als we iets in Zeeland hebben is het wel water en wind. Watersport is dan ook niet voor niets één van de drie door de provincie benoemde kernsporten van Zeeland. Toch zijn er relatief weinig Zeeuwse kinderen die aan zeilen doen. Dat verbaast me en dat vind ik ook heel jammer. Ik zou graag wat meer Zeeuwse concurrenten zien. Loop gewoon die haven eens in!’’, deed Kribbe een oproep aan de Zeeuwse jeugd. Zijn moeder haakt in: ,,Onbekend maakt onbemind. Ik denk dat de drempel voor veel mensen nog te hoog is, terwijl je eigenlijk heel gemakkelijk een haven op kunt stappen en kunt vragen naar mogelijkheden om je kind te laten zeilen. Misschien zouden ze het schoolzeilen in moeten voeren om alle kinderen met de watersport in aanraking te laten komen.’’

Als het aan Kribbe ligt gebeurt er ook te weinig in Zeeland op het gebied van zeilen. ,,Ja, het Breskens Sailing Weekend, dat is een mooi evenement dat Zeeland op de kaart zet. En in de Roompot was een selectiewedstrijd van de ‘United 4 Sailing’. Maar die is geschrapt, omdat het logistiek niet meer te doen was in verband met de mosselbanken die daar liggen. De organisatie van United 4 zou hier wel weer een wedstrijd met stroming willen hebben, maar dat is niet zo eenvoudig. Er moet een goede haven liggen om met achthonderd zeilers te kunnen landen.''

Volvo Ocean Race

Kribbe heeft er veel voor over om zijn ultieme doel te bereiken: het varen van de Volvo Ocean Race. Het was drie jaar geleden in Breskens, toen Team Brunel daar neerstreek, dat Kribbe oog in oog me zijn grote idool Bouwe Bekking kwam te staan. De eerste lijntjes liggen er dan ook al, om de grote droom van Kribbe waar te maken.

,,Negen maanden lang over de wereld zeilen, dat lijkt me nog mooier dan meedoen aan de Olympische Spelen’’, droomde Kribbe hardop. Een tijdje terug ontving Kribbe nog een videoboodschap vanuit Kaapstad, waar Bekking op dat moment vertoefde met Team Brunel. De schipper nodige Kribbe uit om in de nabije toekomst een rondje met de befaamde boot mee te varen, dus die belofte staat alvast.

En er liggen meer lijntjes vanuit ‘kamp Kribbe’ met bekende schippers. Zo heeft Kribbe een heuse ‘petjes-fetish’, zoals zijn moeder het noemt. ,,Hij verzamelt zeilpetjes van bijvoorbeeld Gertjan Poortman en Carlo Huisman. Huisman snapt dat helemaal en gaat er speciaal voor op jacht.’’ Zo kan het zijn dat Kribbe deze week met een officieel petje van de winnaar van de America’s Cup rond vaart. Dat petje zit overigens met een touwtje vast aan zijn kleding, zodat het niet verloren kan gaan in het water. Daar is hij als ambassadeur van Dutch Wavemakers heel bewust mee bezig. Alle losse attributen op zijn boot zitten met een touwtje vast en zijn eten verstopt hij in een tonnetje, zodat alles weer boven water komt wanneer er iets over boord slaat. ,,Als je het water koestert, hoort dat stukje verantwoordelijkheid er ook bij’’, zegt Kribbe heel bewust. Het zijn de woorden van een echte waterliefhebber.

En wellicht, als Kribbe zijn skills en spierballen goed blijft door ontwikkelen, hebben we straks in Zeeland een nieuwe Bouwe Bekking. De naam Finn Kribbe kennen ze aan boord van Team Brunel in ieder geval alvast. Die heeft hij drie jaar geleden in Breskens hoogst persoonlijk al in de boot gekerfd.

Bron: PZC
Foto: Marcelle Davidse