Nieuws

‘Amerikaanse leerlingen betoverd met ons waterverhaal’

nTitle

Gepubliceerd op 28 mei 2018 | Terug naar het overzicht

Niemand minder dan tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe ondersteunde de Zeeuwse equipe die afgelopen week in het Amerikaanse Newport schoolkinderen ‘waterbewust’ maakte. ,,We hebben de leerlingen betoverd met ons verhaal”, zei hij vanuit de Verenigde Staten. ,,Als ze het in hun oren hebben geknoopt, hebben we weer een mooie stap gemaakt.”

De Dutch Wavemakers – watersporters en waterspecialisten uit Zeeland en de rest van Zuidwest-Nederland – reizen al maanden de Volvo Ocean Race achterna. Eerder waren ze in Kaapstad en Hongkong. Dit keer was het circus rond de immens populaire zeilwedstrijd aanbeland in Newport, een stad tussen New York en Boston in.

De Vlissingse projectleidster Tilly Stroo neemt steeds anderen mee op pad. Nu waren freestyle windsurfer Rick Jendrusch uit Scharendijke en Bo Schreur, studente watermanagement aan de HZ, vanuit Zeeland afgereisd. En Texelaar Dorian van Rijsselberghe, al jaren woonachtig in de Verenigde Staten, voegde zich daar als ‘grote naam’ bij. ,,Als het helpt dat er iemand als ik bij is, doe ik dat graag”, vertelde de windsurfer, die zowel in Londen als Rio de Janeiro goud pakte.

Van Rijsselberghe weet dat zelfs in een ontwikkeld land als de Verenigde Staten nog grote stappen te maken zijn op het gebied van bewustwording. ,,Je merkt dat in Nederland veel meer expertise is. Niet alleen op scholen en universiteiten, maar ook bij de mensen thuis. Nederlanders zijn veel bewuster bezig met het schoonhouden van het water en het niet verspillen van water. De vervuiling is hier, denk ik, nog wel het belangrijkste punt om aan te stippen. Maar ook de waterconsumptie is te hoog. Mensen denken hier: water komt gewoon uit de kraan en daar kunnen we oneindig gebruik van maken. Wij vertellen de kinderen dat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is.”

,,We hebben hier op scholen met de kinderen allemaal experimentjes gedaan met water”, vertelde Jendrusch. ,,Daarnaast hebben we ons verhaal gebracht: dat in de toekomst het werken met water steeds belangrijker wordt en dat er heel veel ‘gouden handjes’ nodig zijn in deze sector. In Amerika zullen ze ook te maken krijgen met de stijging van de zeespiegel en daartegen zullen ze zich moeten wapenen.”

,,Als ambassadeurs hebben we op deze reis allemaal wat anders kunnen inbrengen”, vervolgde de Scharendijkenaar. ,,Bo Scheur had als ‘young professional’ een andere invalshoek dan Dorian en ik als watersporters. Maar uiteindelijk was onze boodschap wel hetzelfde.”

,,Natuurlijk hopen we dat de kinderen hier thuis ook iets van vertellen”, stelde Van Rijsselberghe. ,,Maar daar gaan we niet van uit. Als ze het zelf maar onthouden hebben en er iets mee doen. Bewustwording gaat met kleine stapjes.”

De Volvo Ocean Race trekt nu verder en heeft in juni Den Haag als eindpunt. Ook daar zullen weer Dutch Wavemakers zijn, ook om de rondgang langs scholen over de hele wereld af te sluiten. ,,En ook daarna gaan we nog door, sowieso tot de Olympische Spelen van 2020 in Tokio”, zei Tilly Stroo. ,,We zijn ook blij dat de scholen die we hier in de Verenigde Staten ook verder willen en graag lespakketten van ons willen blijven ontvangen.” 

Bron: PZC