Evenementen en projecten

22 oktober - 30 juni 2017 Scholenprogramma 'Proef de Zee'

Doe mee met het Schoolproject “Proef de Zee” van het Watersportverbond en beleef samen met de leerlingen van groep 6 t/m 8 de Volvo Ocean Race, de zwaarste zeilrace ter wereld!

Acht boten, 20 nationaliteiten, 45.000 mijlen over zee met de finish in Scheveningen. In de Volvo Ocean Race komen samenwerking, innovatie, sport, voeding, natuur, waterbeheer en milieu samen. In de labs, expedities en modules van ons scholenprogramma kunnen de leerlingen van uw school alles leren over water en watersport. Van start tot finish staan ontdekking en coöperatief leren centraal, gekoppeld aan water bewustzijn en de avontuurlijke praktijk van de watersport.

Nederland in de Volvo Ocean race
In oktober van dit jaar start de Volvo Ocean Race vanuit het Spaanse Alicante; de meest uitdagende zeilwedstrijd ter wereld! Onder extreme omstandigheden varen teams langs elf steden en vijf continenten een traject van 45.000 mijlen op zee. Meer dan een half miljard mensen zullen de race rond de wereld volgen tot aan de finish volgend jaar juni in Scheveningen. Nederland vaart mee met maar liefst twee boten, Team AkzoNobel en Team Brunel.

Tijdens deze heldhaftige race rond de wereld worden de bemanningsleden zwaar op de proef gesteld >> De deelnemers worden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering, vervuilde oceanen en obstakels die ze moeten overwinnen. Net als in het dagelijks leven leren ze hoe ze samen moeten werken. Het scholenprogramma ‘Proef de Zee’ neemt de kinderen mee in de avonturen van de race en leert hen meer over de uitdagingen van de toekomst en hoe zij zelf het verschil kunnen maken.

‘Proef de Zee’ – De Volvo Ocean Race op school
Het scholenprogramma van de Volvo Ocean Race verbindt het thema water aan onderwerpen als waterbeheer, watersport, plastic soup en teamspirit. Hoe stel je een sterk team samen? Wat moet je weten over klimaatveranderingen, het weer en navigeren? Waarom is schoon en veilig water zo belangrijk en wat kun je zelf doen om dat te behouden?

In aanloop naar de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag maken leerlingen in de klas of in onderzoekslabs kennis met verschillende facetten over water en de watersport. De lessen zijn uit te breiden met expedities, modules en experts in de klas. Zo leren de leerlingen bijvoorbeeld tijdens de  Optimist on Tour om te zeilen en windsurfen, gaan zij zelf aan de slag met ‘Bouw je Bootje’ en voeren ze als echte professoren proefjes uit in het ‘Waterlab’ . Ook gaan ze op zoek naar antwoorden op onderzoeksvragen rondom waterthema’s.

Het lespakket sluit aan bij de kerndoelen voor wereldoriëntatie
Centraal in het lespakket staat het thema water. De lessen zijn ontworpen vanuit het coöperatief leren, zelf ontdekken met een maximale koppeling naar waterbewustzijn en de avontuurlijke praktijk van de watersport. In de week van 22 oktober 2017 starten de lessen, tegelijk met de start van de Volvo Ocean Race. De lessenreeks bestaat uit 12 lessen die allemaal, of een selectie daarvan, door de leerlingen zelfstandig in de klas kunnen worden uitgevoerd. De lessen zijn afgestemd op de kerndoelen van wereldoriëntatie en vaardigheden van het basisonderwijs. Het lespakket is digitaal beschikbaar vanaf 1 oktober.

Deelnemen
Voortvarend gaan wij in oktober van start. Gaat uw school mee op dit wereldwijde avontuur? Voor vrijblijvende informatie en alle antwoorden op uw vragen kunt u contact opnemen met Marijn Stokker, Watersportverbond via onderwijs@watersportverbond.nl of vul alvast het contactformulier in via de site en we nemen contact met u op.

Voor meer informatie over Proef de Zee:
www.proefdezee.nl